Telefon: 0411-166 70 - Epost: info@ytic.se

Öppettider: Måndag - Tisdag 8.00-18.00 Onsdag - Torsdag: 8.00-17.00 - Fredag: 8.00-14.00

​Allmän tandvård: Frågor och svar

​​Tar ni emot nya patienter?

Ja ni är välkomna till oss, det är bara att ringa och boka tid.

Vad kostar det?

Prisuppgifter och kostnadsförslag lämnas alltid ut vid lite större behandlingar, för undersökning och enstaka behandlingar finns vår prislista i väntrummet.

Tar ni emot barn?

Ja absolut, vi erbjuder tandvård för hela familjen.

Följer Högkostnaden (HK) hos Försäkringskassan (FK) med vid byte av tandläkare?

Ja, om tandläkaren bara är med i FK så gäller den ett helt år vem du än går till var som helst i Sverige. Informationen får vi automatiskt i journalen när vi klickar iväg en förfrågan till FK.

Vad är ATB och hur fungerar högkostnaden - Hur funkar det?

Tandvårdsbidraget ATB finns som ett tillgodohavande hos Försäkringskassan. Bidraget betalas ut till den tandläkare eller tandhygienist du anlitat. Det enda du behöver göra är att säga till din tandläkare eller tandhygienist att du vill använda ditt tandvårdsbidrag som en del av din betalning. Du måste använda hela ditt bidrag vid samma tillfälle.

Hur mycket får jag i bidrag?

Den första juli varje år får du ett nytt tandvårdsbidrag ATB. Möjligheten finns att spara ditt bidrag från föregående år och då använda båda bidragen vid ett och samma tillfälle. Du kan dock inte reservera mer än två bidrag samtidigt. Har du två bidrag innestående den 1 juli ett år kommer en av dem att försvinna och ersättas med ett nytt bidrag. Storleken på ditt bidrag påverkas helt och hållet av din ålder:

  • ​Till och med det år du fyller 29 är bidragets storlek 600 kronor per år
  • Från det år du fyller 30 fram till det år du fyller 64 är bidraget 300 kronor per år
  • Från och med det år du fyller 65 är bidraget 600 kronor per år.

​Tandvårdsbidraget skyddar dig också mot höga kostnader. Om du som patient har kostnader mellan 3001-15000 kronor ersätts dessa med 50 % av referenspriset och kostnader över 15000 kronor ersätts med 85 % av referenspriset. Kostnader upp till 3000 kronor får du alltså stå för själv. Ersättningen baseras på en referensprislista från Försäkringskassan.

Vad kan jag använda bidraget till?

Bidraget är främst tänkt att användas till undersökningar och förebyggande behandlingar men kan även användas till andra ingrepp. Det finns dock vissa behandlingar till vilka du inte får använda bidraget. Det gäller all typ av kosmetisk behandling, exempelvis tandblekning.

Villkor hos Försäkringskassan.

​Mer information om grönt kort, blått kort och frikort hittar du på Region Skåne's webbplats.

Snarkskena (apnéskena)

Det finns så kallad social snarkning och medicinsk snarkning. Att snarka är vanligt och det kan vara mycket störande både för maka/make men även för egen del. Kombineras snarkning med andningsuppehåll kan det vara oerhört påfrestande. Om misstanke om andningsuppehåll finns kan du få gjort en utredning hos läkare, om utredningen visar medicinsk snarkning går Region Skåne in och betalar merparten och du betalar endast patientavgifterna. Egenavgift 500 kr samt 200 kr vid  besök.

Man behandlar sedan patienten med en typ av bettskena. Vi kan med hjälp av vår tekniker tillverka en form av bettskena som öppnar upp svalget och motverkar snarkningarna och andningsuppehållen. Proceduren är enkel och skenan blir svår att sova utan när du vant dig. Om du inte har remiss och ändå vill ha apnéskena/snarkskena kostar det mellan 7000 och 8000:-

Kontaktinformation

Ystad Tand & Implantat Center AB

Liregatan 2 - 27142 Ystad

Telefon: 0411-166 70

Epost: ​info@ytic.se

Öppettider

Måndag - Tisdag

​8.00 - 18.00

Onsdag- Torsdag

​8.00 - 17.00

Fredag

​8.00 - 14.00